Współczesne dzieciństwo jest pełne pośpiechu, wypełnione elektroniką i setkami kolorowych zabawek, ale w całym tym zgiełku łatwo zapomnieć o prostych zabawach, które od lat w naturalny sposób wybierają dzieci. Dziś pod lupę bierzemy kuchnię błotną. O tym, dlaczego jest ważna i dlaczego warto ją mieć w szkole, przedszkolu, ogrodzie lub placu zabaw dowiecie się z dalszej części naszego artykułu.
Czym jest kuchnia błotna
Większość z nas pamięta błotne zabawy, przyrządzenie zupy ziołowej, ciastek z mleczy czy ,,przepysznej” herbaty z kałuży oraz to, jaką frajdę nam to sprawiało! Warto wrócić do korzeni i umożliwić dzieciom wiele sensorycznych zabaw w ogrodzie. Poza dobrą rozrywką kuchnia błotna (Eko-Kuchnia) pozwala na swobodną twórczość i uwolnienie dziecięcej energii. Warto zorganizować taką przestrzeń dla dzieci na świeżym powietrzu – można ją wykonać samodzielnie z drewna, palet, nieużywanych mebli, niepotrzebnych naczyń. Możliwości jest wiele, a jej atrakcyjność zależy od naszej kreatywności i dostępnych materiałów. Należy jednak zwrócić uwagę na to, że w przedszkolach, szkołach czy placach zabaw istotne jest bezpieczeństwo, a wtedy najlepiej skorzystać z produktów atestowanych, specjalnie przystosowanych do użytku publicznego.
Dlaczego zabawa w kuchni błotnej jest tak ważna?
Zabawa w kuchni błotnej to doświadczanie różnych zapachów, materiałów, konsystencji, dźwięków. Angażuje ona wszystkie zmysły dziecka i pozytywnie wpływa na integrację sensoryczną. Rozwija również kreatywność i małą motorykę dłoni dzięki takim czynnościom jak przesypywanie, wlewanie czy ugniatanie. Ponadto to świetna przestrzeń do kształtowania umiejętności współpracy w grupie – dzieci tworząc roślinne potrawy w naturalny sposób uczą się komunikacji i odpowiednich postaw społecznych. Warto dodać, że w zależności od wyposażenia plenerowej kuchni, może ona stać się nie tylko miejscem kulinarnych zabaw, ale też prawdziwym laboratorium naukowym czy platformą plastycznych i konstruktorskich zabaw.
Kuchnia błotna rozwija również umiejętności językowe i komunikacyjne dzieci, które podczas zabawy chętnie mówią o tym, co robią, opowiadają o swoich przepisach kulinarnych, dzielą się i wymieniają pozyskanymi składnikami i prezentują swoje przyrodnicze eksperymenty.
Warto także zauważyć, że ogrodowa kuchnia może służyć także do poszerzania podstawowej wiedzy matematycznej. Dzieci mogą poznawać jednostki miary, objętości, porównywać ciężary. Do stworzenia genialnej potrawy czy mikstury konieczne jest odpowiednie wymierzenie ilości błota, odpowiednia doza piasku, trawy, liści czy kwiatów. Wyposażając kuchnię w dzbanki pomiarowe czy wagę, dzieci nabywają umiejętności odczytywania wag i miar.
Benefity zdrowotne
Wbrew pozorom, nieskazitelnie czysta i higieniczna przestrzeń wcale nie wpływa na zwiększenie odporności zdrowotnej u dzieci. Liczni naukowcy potwierdzają, że błoto zawiera mikroskopijne bakterie zwane Mycobacterium Vaccae, które stymulują układ odpornościowy, podwyższają poziom serotoniny i endorfin, które łagodzą stres i pomagają się zrelaksować. Naukowcy twierdzą, że ekspozycja na bakterie wzmacnia podatność na choroby takie jak alergie, częste infekcje czy też astmę. Ponadto przebywanie na świeżym powietrzu i słońcu dostarcza organizmowi dziecka niezbędnej dawki witaminy D, która poprawia samopoczucie, zwiększa odporność psychiczną oraz zmniejsza podatność zapadania na depresję.
Jak zorganizować kuchnie błotną
Oczywiście można wykonać ją na własną rękę korzystając z nieużywanych już mebli, takich jak stoliki, stare półki, kawałki drewna i wszystkiego, co znajdziemy w naszym domu. Jeśli nie posiadamy takich materiałów, wszystkie niezbędne elementy można kupić w sklepach z materiałami budowlanymi, w których kupimy odpowiedniej długości deski, nogi do blatu czy też niewielki zlew.
Warto zwrócić uwagę na dobór materiałów, jeśli kuchnia ma posłużyć kilka lat w naszym ogrodzie. Wówczas doradzamy co roku impregnować drewno i zbudować solidną, przemyślaną konstrukcję. Istotne jest tu bezpieczeństwo dziecka. Konstrukcja kuchni powinna być stabilna, a materiały wykończone tak, aby uniknąć ostrych brzegów i drzazg, a przestrzeń wokół kuchni nie była śliska po kontakcie z błotem i wodą.
Jeśli zależy Wam na profesjonalnej kuchni błotnej w przedszkolu, szkole lub placu zabaw, gdzie powinna posłużyć dużej grupie dzieci przez wiele lat, polecamy wybór gotowych rozwiązań, posiadających niezbędne certyfikaty, atesty i najwyższą jakość wykonania. Z myślą o bezpieczeństwie, trwałości i jakości stworzyliśmy cieszący się powodzeniem całoroczny Stół Ogrodnika. Dzięki sporym wymiarom nasz Stół pozwoli na swobodną zabawę 6-8 dzieci. Jakie są podstawowe zalety profesjonalnego Stołu Ogrodnika w miejscach użyteczności publicznej?
• stalowa konstrukcja, ocynkowana i malowana proszkowo, co zapobiega działaniu zmiennych warunków atmosferycznych;
• blaty wykonane z wysokiej jakości modrzewia syberyjskiego – jest to drewno miłe w dotyku, bez drzazg, zaimpregnowane specjalistycznym olejem;
• rozbudowany zestaw miniaturowych naczyń i garnków ze stali nierdzewnej, a także mini-przyborów kuchennych i foremek do wykrawania “ciastek”
• 2 zlewy ze stali nierdzewnej z otworami, przez które swobodnie wypływa woda (jeśli się nagromadzi w przypadku wodnych zabaw lub deszczu);
• półeczka oraz relingi, na których można wieszać doniczki na specjalnych haczykach (również bezpłatnie dołączonych do Stołu Ogrodnika).
Stół Ogrodnika to jedno z niewielu urządzeń na placach zabaw, która pozwala na zabawę przez cały rok, niezależnie od pogody! Aby ułatwić prowadzenie zajęć przy wykorzystaniu plenerowej kuchni przygotowaliśmy specjalny poradnik z gotowymi scenariuszami zabaw. Jeśli chcesz otrzymać go od nas, napisz na adres: biuro@parkinterakcje.pl